nu volgt ....

6. sep, 2019

Op 1 september bezocht ik het concert van Ensemble Melpomen..met muziek uit de tijd van Sappho - lyrisch dichteres uit het Oude Griekenland - het eiland Lesbos..Het was in de Lutherse Kerk aan de Hamburgerstraat in Utrecht. Heerlijke stad is dat toch ! Het concert was erg bijzonder.: verrassende nieuwe klanken uit het Griekenland van circa 600 jaar voor Christus. Muziek van een ongekende schoonheid 

Arianna Savall is de sopraan die dit repertoire zingt . Lang geleden heb ik haar ontmoet in de kapel van La Casa de Cultura in het stadje Tossa de Mar in Spanje- Catalonië. Dat was erg bijzonder..ze zong en speelde op haar harp ! ze vertelde dat ze in Basel-Zwitserland was geboren .. ik heb zelfs met haar moeder gepraat : Madre ! De prachtige Montserrat Figueras ..ik was tot tranen toe geroerd ..Later kwam de vader van Montserrat Figueras naar ons toe en hij vertelde, dat hij nog les had gehad bij de cellist Pablo Casals ..zo bijzonder ! 

Arianna Savall zong tijdens dit concert van Ensemble Melpomen met haar prachtige lyrische stem de mooiste melodiën uit deze muzikaal geherconstrueerde Grieks-Antieke tijd..en speelde op de barbitos en de lyra. Sólon, Sáppho, Mimnermos , Simonides, Theognis, Anakreon - zangers/dichters uit die tijd waarvan teksten op muziek waren te horen ..

De Oude Grieken hadden kolonies , waarvan er eentje in Italië was gesticht : Nea Polis : Napels- de stad die dit jaar het leidende thema was tijdens dit Festival Oude Muziek 2019.

Conrad Steinmann is de oprichter en leider van Ensemble Melpomen - Melpomene is een van de Muzen . Ik volgde in de Zomerschool te Instituto Cervantes een lezing : 's ochtends op de dag van het concert gaf Conrad Steinmann - speelt Aulos, Kymbala,Barbitos, Seistron, Muziek - hij is componist, en dirigent - samen met de tenor Giovanni Cantarini een lezing over het onderzoek( -met beurs van de Scola Cantorum Basiliensis - Hogeschool voor Oude Muziek in Bazel ) waaruit dit concert voortvloeide ..deze tenor speelde ook op kithara , lyra ,rhombos. De instrumenten zijn via iconografie en overgeleverde afbeeldingen gereconstueerd door Paul J. Reichlin, Markus Uhl en Thomas Brupbaccher ..het 2-e deelvan de lezing ging over de Poëzie,de taal en het Ritme : Oude Griekse vormen van Poëzie en de elementen daarin...echt voor de fijnproever ! De muziek hoor ik nu en vraagt m'n aandacht ..dus dit voor nu !

28. aug, 2019

Expositie in het Gemeentemuseum in ' s - Gravenhage. Vrouwelijke mode- ontwerpers zoals Vivian Westwood, Helena Rubinstein, Elsa Schiaperelli, Coco Chanel. Deze tekst maakt sterk !

28. aug, 2019

Anthony Verbiest maakte deze foto..Het was voor een project over Mata Hari , de Friezin die als spionne werd gezien in W.O.I. Vorig jaar werd er in het Fries Museum op het Zaailand in Leeuwarden een uitgebreide tentoonstelling aan haar leven gewijd. Oriëntaals danseres was ze en maakte hiermee zichzelf bekend. Bijzondere en dappere vrouw : ik heb er meermalen model voor gestaan.

28. aug, 2019

waar gemaakt zoek ik op..