Welkom Dobro Pozhalovat' Wilkommen Bienvenido Wolkom Bienvenu !!!

puurheid en gulle eenvoud schenk ik u

Er zijn 3 verschijnselen door mij  ENCANTA  genoemd  :  

*  TANGOTRIO ENCANTA ..Tangotrio Encanta bestaat uit : 

Tsjimme de Haan-opgeleid als klassiek zangeres ,verdiept zich in tango-poëzie, leert Argentijns Spaans.

Jim ten Boske -componist,arrangeur van tango's ,gitarist en schreef onze eerste Encanta- Tango naar een tekst ( van Amparo Cortès ) uit de Flamenco-poëzie..FANTASMAS VIVOS  !!! .

Jeroen de Valk- speelt op diverse bassen /jazz-auteur over o.a. Chet Baker en John Engels  -recensent  / journalist en musicus in diverse formaties. 

 *  ENCANTA is de naam ook van deze website waar veel over muziek geschreven staat, maar       ook over beeldende kunsten en andere kunst- vormen die ter sprake komen tijdens het radio-     rogramma Kunst Actueel.

*  Het radio-muziek-programma ENCANTA dat 10 jaar door mij gemaakt werd  en uitgezonden door het oudste radio-station van Amersfoort huizende in de Nieuwstraat in een prachtig oud pakhuis in de historische binnenstad van Amersfoort : GOLFBREKERRADIO  !

 

Uitleg woord : Encanta is een spaans woord afgeleid van encantar hetgeen verrukken, betoveren , SLaNGeN BeZWeReN betekent. Hier kun je wat mee !

 

 

Korte Bio

Het Jeltingahuis te Buitenpost .

Geboren op het Jeltingahuis in Buitenpost. Het dorpje ligt in een bosrijke omgeving : een uitloper van de Friese Wouden ..

Er loopt al sinds mensenheugenis een weg van Leeuwarden naar Groningen.

Buitenpost ligt er precies tussenin. Eerder reed hier de postkoets en werden de paarden gevoerd en verfrist bij Hotel de Roskam . De 13-e eeuwse kerk ligt op een terp. Ja, dit ís Friesland ..hier wordt Fries gesproken .

Buitenpost is van oudsher nauw met het paard verbonden. Lange tijd kende het dorp een grote paardenmarkt, die met meer dan 800 paarden omstreeks de jaren dertig van de vorige eeuw haar hoogtepunt bereikte.

De edele viervoeter vervult nu “slechts” een functie voor sport en ontspanning. Daarom vindt er al sinds 1954 op de dag van de paardenmarkt – de eerst woensdag in augustus – een groot hippisch festijn in Buitenpost plaats: het Concours Hippique Buitenpost . Het Concours Hippique Buitenpost is één van de mooiste eendaagse openlucht paardensport evenementen van Nederland! Ook dit jaar worden er weer duizenden bezoekers verwacht die volop kunnen genieten van de unieke sfeer van dit prachtige evenement. Een evenement voor het hele gezin!

Er is een prachtige Kruidentuin met oog voor de bijenstand ..

Steeds meer onderzoeken laten het zien: wilde bijen verdwijnen door heel Europa en in het bijzonder in Fryslân en Noordwest Duitsland uit tuinen en velden. De helft staat op het punt van uitsterven! Hier kunnen we ons beter zorgen om maken, want we hebben de bij nodig. Zonder bijen geen bestuiving en geen eten. Stel je voor, dat groente en fruit straks een luxe-product is, omdat het zo schaars is.

Silence of the Bees

In 2018 stond De Kruidhof, hortus van Fryslân bol van de bijenactiviteiten. In het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018 waren we de letterlijke ‘landingsplek’ van het project Silence of the Bees. Silence of the Bees wil de stilte doorbreken door met beeld, taal, muziek, kunst, cultuur, eten en lezingen het publiek een beleving rondom de bijen te bieden. Ook in 2019 blijven wij ons inzetten voor de bijen.

Vlakbij Buitenpost : Het Veenkloosterbos bij de Fogelsangh state.

Fogelsangh State is eigenlijk geen museum, maar een opengesteld particulier buitenhuis. En toch is Fogelsangh-State vanaf juli 2017 officieel Erkend Museum.

Sinds de bouw in 1646 is het in particuliere handen geweest, het vererfde steeds, werd nooit verkocht en is nu eigendom van Kyra Livia baronesse van Harinxma thoe Slooten die het vruchtgebruik van het huis heeft ondergebracht in de “Stichting Fogelsangh State”. 

In Dokkum ging ik naar de Scholengemeenschap 'Oostergo ". Muziek, beeldende kunst, talen  en geschiedenis waren m'n favoriete vakken.

Na deze tijd heb ik 2 jaar op de Waddeneilanden Terschelling, Vlieland, Texel gewoond.

Op "Middelloo"te Amersfoort ging ik muziektherapie studeren. Een prachtig opleiding waar ik alles leerde op het gebied van muziek, muziek-theorie, psychologie, drama-therapie, creatieve therapie ..Ik ging verder met gitaarspelen, kreeg stemvorming, speelde een jaar contrabas leerde veel over muziekstijlen; klassiek, folk, jazz, improvisatie..het was een heerlijke opleiding en leerde er vééél ...na deze opleiding heb ik in de psycho- geriatrie gewerkt als creatief therapeut en daarna in de adolescenten-psychiatrie als muziektherapeute.

 

Naast Muziektherapeute werd ik zangeres !

Op ontdekkingstocht door het Land van de Muziek werd ik steeds nieuwsgieriger en ging me steeds meer in muziek en speciaal in ZANG verdiepen. Hiervoor ging ik les nemen bij de pedagoge solozang Marianne Blok. Zij begon in haar thuisland Panama een studie zang ,waarna ze naar Nederland verhuisde en haar zang-opleiding voortzette bij Jan Keizer ,die ze opvolgde als docent aan het Sweelinck Conservatorium .Ze speelde en zong o.a. de rol van de Knekelgeest in de Hedendaagse Opera "De aap verslaat de knekelgeest " van de componist Peter Schat. OOk zong ze en speelde de dragende rol van de grootmoeder van 'Erendira' in de gelijknamige opera van de hedendaagse componist Klaas de Vries. Het libretto was gebaseerd op de novelle ' Erendira' van Gabriel Garcia Marquez. 

Bij tango-zanger,maskermaker,acteur Juan C.Tajes Baddouh ( Montevideo, Uruguay ) had ik les in het interpreteren van tango's in de Koffiefabriek in Antwerpen. Dit was een belangrijk centrum voor Argentijnse dans- en tango-muziek georganiseerd door Kay Sleking-tango-gitarist en -docent aan de tango-afdeling van Codarts in Rotterdam. 

 

PasPoppen winkel in Venetië

De zangeres krijgt zo nu en dan een pràchtige bos bloemen !