1. feb, 2022

Eerder in de geschiedenis van Europa

Gedurende de Middeleeuwen waren er muziek schrijvende vrouwen in de wereld buiten de kerkmuren ..Deze 'singer song writers ' van toen werden TROBAIRITZ genoemd . Ze schreven  wereldlijke muziek waarbij de meest gebruikte vorm : het coupletlied was. De naam van dit coupletlied was CANSO: het liefdeslied van de 12-e eeuw. 

De liederen van de Trobairitz helpen ons te begrijpen , hoe tijdens hun aanwezigheid in de samenleving de houding ten opzichte van vrouwen de eeuwen na hen hebben beïnvloed.

"Vrouwelijke troubadours schreven teksten die de hoofse liefdestraditie van de troubadours volgden in de thema's . Thema's zoals die van overspelige liefde, de verheffing van de dame boven de man die van haar houdt, en de martelende aard van romantische liefde .

Toch hielp deze Hoofse Liefde's -poëzie in de liederen niet erg om de vrouwenhaat die er in de samenleving of in de kunst leefde,weg te nemen. 

Sommige teksten van de troubadourszijn venijnig vrouwonvriendelijk."  

De liederen van de Trobairitz helpen ons te begrijpen , hoe tijdens hun aanwezigheid in de samenleving van die tijd, de houding ten opzichte van vrouwen de eeuwen na hen hebben beïnvloed.