Radio-Muziek-Programma

deze 'licht-tekst' hangt in de tuin van het Peggy Guggenheim Museum in Venetië

Sinds 2005 maak ik radio-muziek-programma's...

De opzet is : muziek laten horen en de daarbij horende informatie vertellen .

Ik heb deze kans gekregen doordat dhr. Heyo Alting me vroeg om samen met hem een radio-muziek-programma te maken...dit heb ik met beide handen aangenomen...

De eerste 2 jaar 'deelden' we het programma 'Leitmotiv'. We introduceerden gasten die' iets met muziek hadden '..bijv. 2 muzikanten uit Teheran : een vader met z'n dochter .

Een uit Spanje afkomstige flamenco-gitarist uit Utrecht die tijdens flamenco-voorstellingen en flamenco-danslessen de dansers begeleidt.

Het had altijd met muziek te maken. Sinds 8 jaar heb ik een eigen programma. Het introduceren van gasten gaat meestal d.m.v. ontmoetingen: ik kom mensen tegen die muziek als hobby,maar meestal als beroep hebben of gehad hebben. Zo'n beroep is nooit alleen maar een manier om je geld mee te verdienen, als je echt van muziek je beroep hebt kunnen maken, opgeleid en wel, laat het vak je ook na je pensioen niet los..

 ik maak iedere week een muziek-programma met een thema:bijv. orkest-muziek,muziek uit verschillende landen,muziek voor kleinere ensembles,uit verschillende stijl-periodes,voor solo -of tutti ...uitgangspunt is altijd de klassieke muziek ,omdat dat ons voorland was . Wat betreft de muziek uit andere culturen en van andere continenten : voor de mensen uit Azië of Afrika /klein-Azië /Zuid-Amerika laat ik een combinatie van oorspronkelijke muziek al dan niet oraal /van vader op zoon/in  muziek-notaties overgeleverd en westerse muziek van weleer horen.

Als zangeres besteed ik regelmatig aandacht aan VOCALE  muziek bijvoorbeeld via reizen door de Jazz-geschiedenis , een klassieke stijlperiode of neem ik een Lied-Componist onder de loep.

De mensen die heel veel met muziek hebben zijn ook regelmatig te horen tijdens de 'live '-uitzending van Kunst Actueel ( nu ook via webcam ) op woensdagmiddag van 16-17.00 uur en op de donderdag op om dezelfde tijd !!! via www.golfbrekerradio.nl ( ook voor de analoge of digitale afstemming + uitzending gemist ).

Enkele bijzondere gasten in de studio waren : 

Alie Hendriksen kwam vertellen over haar projecten in Lunteren. Zij is zangeres,geeft zangles in haar studio Al'Ali. Ook organiseert ze diverse muziek-projecten in de Lunterse Molen.

Een vriendin Martha Hofman, schrijfster/vertaler en ze maakt woordenboeken en : ze woonde,studeerde en werkte zo'n 10 jaar in Praag,Tsjechië. Natuurlijk met muziek uit Bohemen en Moravië..

Heel spannend was het programma met de jonge Vietnamese vrouw die gedurende 3 weken in Nederland verbleef voor een ontwikkelings project met kinderen. Met haar compagnon liet ze Vietnamese muziek horen :ze zong staand en trommelend op de desk een Vietnamees lied ' live ' en vertelde over de toontaal. We ontmoetten hen in het café van Theater de Lieve Vrouw in Amersfoort. Hier vinden meer verrassende ontmoetingen plaats.

Met Digna Wild uit Colombia maakte ik een programma met muziek van de Caraïben.

Tango DJ Tonada die vaak in Buenos Aires verbleef was er twee keer met een schitterend tango-programma. DJ Tonada heeft nu een wekelijks TANGO-radio-programma via Golfbrekerradio !!

Dramaturge en choreografe Gabriela Zuarez  van Danzalterna was er voor een aflevering over hedendaagse dans met betreffende dansmuziek !

Esther de Kort o.a. initiator van het jaarlijkse projekt 'Impressie' : een verrassings-concert in de historische Sint Rochus-Kapel,behorend tot het Hofje Armen de Poth. Muzikale Pelgrimstocht is haar nieuwste Project voor Amersfoort en haar inwoners !

De Poppenkast-speelster met poppen van Jodokus-Poppentheater.

Margareth Degeling van La Casa Holandesa M.A.C.House  : het internationale museum voor hedendaagse kunst in Leusden.

De accordeonist Peter Bruys die op feesten en festivals speelt.

Een Haiku- Dichter.

De componist Jim ten Boske met zijn composities voor gitaar op de nieuwe Cd van The Anido Guitar Duo - genoemd naar Maria Luisa Anido: spaans componiste. 

Jeroen de Valk,contrabassist en auteur vertelde over zijn nieuwe CD met het Edu Ninck-Blok-kwartet : een 'Tribute to Chet Baker ' en ook over zijn boeken over jazz-musici 

Onlangs was Philip Ruitenberg: dans-docent en oprichter van 'Fuego Lento'-dansschool voor Argentijnse tango en organisator van het Tango-Project "Mariënhof "en musicoloog bij mij de gast .

Ik deed samen met collega Anoona Vriese korte projecten over Aziatische :Indonesische,Chinese/Japanse/Indiase Muziek.

Via een Hongaars lied,dat ik zong met trio Arioso,kwam ik terecht bij een Hongaarse,die in hier in de stad woont. Ze had veel muziek uit haar thuisland meegebracht en opende een andere wereld voor ons.

Met een andere collega maak ik jaarlijks een programma over het F.O.M.U. tegen de tijd dat het Festival Oude Muziek Utrecht weer van start gaat. Dit jaar schoof Henri Brokaar,gepensioneerd blokfluit-docent, voor het eerst aan. Hij weet heel veel van Oude Muziek en werkt als vrijwilliger bij het F.O.M.U.

Dit jaar was Andries de Jong-organist en voormalig muziek-docent bij blinden en slechtzienden bij Visio / Huizen in de studio om te vertellen over de naderende Havik-Concerten die buiten plaatsvinden langs/over de gracht in de historische binnenstad van Amersfoort.

Portret van Sibylle van Griethuysen uit de bundel Hemelsche troost-borne (1651). Rondom zijn symbolen van het dichterschap afgebeeld: boeken, zwanen, lauwertakken en een lauwerkrans.