Project Vrouwelijke Componisten met pianiste Hanneke de Heer

Met de concert- pianiste Hanneke de Heer heb ik het plan gemaakt muziek van Vrouwelijke componisten te bestuderen om deze in de toekomst aan u te laten horen. We hebben componistes als Clara Schumann, Amy Beach, Cécile Chaminade , Alma Schindler - Mahler en Pauline Viardot gevonden. We houden u op de hoogte wanneer en waar deze concerten te horen zullen zijn.

Pauline Viardot-García

Georges Sand , de Franse schrijfster en levenspartner van Frédéric Chopin, was vanaf het begin een groot bewonderaarster van de zangeres Pauline García en werd later een intieme vriendin van haar. Op advies van Georges Sand trouwde de mezzo-sopraan met theaterdirecteur Louis Viardot..Hij was 20 jaar ouder en deed al het mogelijke om haar te steunen in haar zangcarrière. Viardot-García zong op alle grote podia in Europa en was erg geliefd o.a. in Groot-Brittannië en Duitsland. Ze stond op goede voet met de vorstenhuizen. In Sint Petersburg was ze gedurende 3 seizoenen de Prima Donna. Daar ontmoette ze de Russische schrijver Ivan Toergenjev : een vriend met wie Louis Viardot uit jagen ging. Voor de schrijver was het liefde op het eerste gezicht ..Deze verhouding was er een voor het leven : een mengeling van vriendschap, liefde , obsessie, frustratie én artistieke zielsverwantschap. Ze inspireerde niet alleen componisten als Chopin, Saint-Saëns, Liszt, Wagner en Schumann met haar dramatische talent. Ze werkte ook met hen samen aan de rollen die ze speciaal voor haar schreven . Ze was eveneens actief als zangpedagoog - ze werkte met de methode García die door haar broer Manuel García ,een heel beroemd zangpedagoog in hun tijd ,was ontwikkeld. Broer García heeft, experimenterend met 2 spiegeltjes en een zonnestraal , zijn eigen stemplooien zien funktioneren : hij vond de laryngoscoop uit. Bij Meysenberg en Liszt studeerde ze piano en bij Reicha leerde ze componeren.

Duo Poesía y Música

Met Timo Fluitsma deed ik kleine voorstellingen als duo met poëzie en muziek.

Hij studeert aan de theaterschool ArteZ in Arnhem. De teksten die we gebruikten waren van : Paul Pourveur en kwamen uit Porqué llorax Blanca Niña, Nani, Nani - 2 Sefardisch-Joodse liederen . We brachten deze prachtige verhalende liederen gedeeltelijk in het Ladino en de naar het Nederlands vertaalde versie ( muziek en teksten opgetekend en vertaald door Channah Milner en Paul Storm ). Het waren 3 korte optredens in de Huiskamer van de Stad Gouda op 2 juni 2019. De Ladino - teksten droeg Timo voor in het Nederlands : een vertaling met dezelfde sfeer en context als in de originele taal. Ik zong coupletten in het Ladino, improviseerde met stem en begeleidde het geheel met gitaar. 

 Nota Bene : op 5 januari 2020  zijn we te zien en te horen in de Stad van Cahen, Muurhuizen 104, Amersfoort. Dan is de Finissage van de expositie "Ik ben de Wond, ik ben het Mes" ( gebaseerd op een gedicht van de Franse poeet Charles Baudelaire ) o.l.v. Monica Croese.  Duo Poesía Y Música nemen dit keer het thema "ONTWAKEN". De opzet van dit optreden is een theater/muziek- performance met ' Ontwaken " als thema en dit van dramatisch tot lyrisch ' in te kleuren '... UIt de stad Arnhem zijn er : dichter Rick Kewal - van Poëzie Collectief Rauw en psychologische thriller- schrijver René Gademann van "Colheita".

Project : ECHO'S VAN DE SEIZOENEN

foto Gert-Jan Luijendijk tijdens de Echo van het Seizoen :Winter met zicht op Lente van 3 februari 2019 Amersfoort .. we zingen Starry Night over Vincent van Gogh : gastvrouw Agnes van Dieren had voor ons een goed verhaal hierover !!!

SINDS 2017 organiseer ik De Echo's van de Seizoenen. Het zijn 4 intieme huisconcerten met genodigden. Er is een gastvrouw of gastheer aanwezig en er zijn hapjes en drankjes ...