31. mrt, 2022

 

Doe jij het nog wel eens? Spelen als ’n kind? Over de hobbels van een braakliggend terreintje fietsen en zo je eerste wereldreis maken? Of met potloden keihard over papier krassen, omdat het zo leuk is als de punt afbreekt?

Met deze verwondering maak ik digitale kunst. Als ik zomaar wat buiten rondhang, wordt mijn blik als door een magneet getrokken naar vlekken op meterkastjes, verweerde stickers op een lantaarnpaal of roest op bouwcontainers. Dat zet ik op de foto. Daarna ga ik in Photoshop ontdekken of er in die vlek schoonheid verborgen zit. Die haal ik naar voren.

Of, zoals dichter Huub Oosterhuis onnavolgbaar mooi verwoordt:

Delf mijn gezicht op, maak mij mooi. Wie mij ontmaskert, zal mij vinden.

Wanneer heb jij voor het laatst gespeeld ?

 

Ode to playing


De video hieronder is getoond in de voorstelling ‘Movements’ bij de gelijknamige tentoonstelling in 2018 in de Amersfoortse Frame.de.galerie. De video is ook te zien geweest tijdens id-art festival met als thema  ‘de menselijke conditie. Dit festival was in 2019 in museo Midac in het Italiaanse Belforte del Chienti.  

 

Website van Heleen van Tilburg - abstract fotografe is : 

https://www.beeldendiespreken.nl 

 

31. mrt, 2022

-digitale kunstwerken: Heleen van Tilburg
-video: Ewout van Roon
-piano-improvisatie: Heleen van Tilburg

6. mrt, 2022

de zwier die een kunstenaar geeft aan een lijn
de golven die na elkaar het strand oprollen
het muzikale Con Brio , Mahler's Nicht Schleppen
emotionele gesteldheid en aangedaan zijn
de zakdoek die de traan wegveegt
een accelerando
de doorwerking van een thema
een meeuw die op de iso's zweeft
Het : dát , waardoor een foto kan mislukken
een stroming die zich sterk maakt om een ideaal te bereiken
energie opdoen door strand heide bos - wandeling
meestal een geleidelijke verandering maar soms abrupt
de andere kant van stilstaan
het verschuiven van luchtmoleculen

25. feb, 2022

Theophile Gautier ken ik van de Franse Mélodie :" Le Spectre de la Rose" . Dit gedicht is op muziek door de Franse componist Hector Berlioz in zijn cyclus "Les Nuits d'Eté .

Theophile Gautier was een Frans dichter en schrijver die dol was op katten

Veel van zijn gedichten bevatten ze en ze waren zijn geliefde metgezellen

De balletdanseres Carlotta Grisi was zijn favoriete ‘Giselle “

Naast dichter /schrijver was hij ook balletcriticus  

Hij was o.a. de librettist van het klassieke ballet van Adolphe Adam .

“Giselle “werd op 28 juni 1841 voor het eerst uitgevoerd in Parijs .

Gautier was een van de Parnassiens : een Franse beweging van dichters in de tweede helft van de 19-e eeuw vernoemd naar de oud-Griekse godenberg Parnassus. 

De dichters van de Parnasse zetten zich af tegen de Romantiek en propageerden het principe van L 'Art pour L'Art : alleen dat wat zonder enig nut is kan mooi zijn. Poëzie met een zuivere vormschoonheid. Op Montparnasse vlakbij de Sacre Coeur troffen veel van de leden elkaar. 

Met zijn gedichten en verhalen werd Théophile Gautier ( 1811-1872 ) een van de belangrijkste representanten van de Parijse “Bohème “, een kring van kunstenaars en schrijvers , die een onconventioneel leven leidden .. Het cabarettheater Le Moulin Rouge werd in 1889 geopend ..een symbool van het Bohemien leven in Parijs. 

 

 

17. feb, 2022

Er zijn enkele liederen bewaard van vrouwelijke troubadours, die trobairitz genoemd werden, waarvan de bekendste de Gravin van Die is. La Comtessa de Die, van wie we eigenlijk heel weinig weten. Ze heeft vele mooie liedjes gemaakt bijvoorbeeld :

A chantar m'er de so que non volria.

Omdat ik ervan uitga , dat de taal van weleer - het Occitaans niet helemaal is 'doorgekomen' naar de 21-e eeuw' , geef ik een partje van een gedicht van haar welk ze op muziek heeft gezongen/gespeeld ? Volgens mij toch ook gebaseerd op de Hoofse Liefde , maar wel het soort liefde welke gekweld wordt ondergaan ..Dit is een vertaling :

Het troost me dat me niets te verwijten valt
Vriend, op geen enkele manier ;
Ik hou meer van u dan Seguin de Valence .
Het doet me plezier dat ik van je win in de liefde, mijn vriend, want jij bent de beste ;
Maar je gedraagt je zo afstandelijk tegenover mij,
En je doet anderzijds zo vrij tegen anderen.

Opnames van uitvoeringen dor diverse musici zijn er te vinden via you tube ..mijn favoriete is natuurlijk de opname met de Spaanse sopraan Montserrat Figueras i Garcia ( 1942-2011 )

De foto laat een schip zien met op de achtergrond de Nicolaaskerk in Amsterdam :een schip ligt aan de kade voor een reis naar de tijd van Comtessa de Dia ( In de Provence ,Frankrijk ca 1140 geboren - ca. 1212 gestorven )