Geisha - geschilderd door Anthony : jarenlange scholing in dans, zang, houding en converseren ... op de tekening uit 2006 is haar gezicht nog ongedefinieerd ...

Over het Repertoire

Pianiste Elena Kvantrishvili en Tsjimme in de St.Rochuskapel,Hofje Armen de Poth, Amersfoort

Mijn repertoire omvat muziek uit verschillende stijlperiodes .

In een duo - vorm met piano  o.a. liederen van G.Fauré, H. Duparc, E. Granados, F.Poulenc ,R. Hahn , P.I. Tsjaikofsky, F. Garcia Lorca, J. Brahms en F. P.Schubert .

In trio' s met viool / cello en piano werk van o.a .A.Borodin, J.S.Bach, A. Diepenbrock, J. Brahms .

Sinds ik mijn gitaar uit de wilgen heb gehaald , zing ik Spaans- , Italiaans- en Frans- talige liederen.  Verder houd ik erg van Russische melodieën en daarom staan er ook een aantal van deze liederen op mijn programma...

Met Tangotrio Encanta zing ik Argentijnse tango's en hedendaags gecomponeerde tango's op  teksten van diverse dichters en dichteressen.

Wat betreft de uitvoering hou ik ervan me te verdiepen in de tekst en de taal van het lied . Ik maak een passende begeleiding voor de gitaar die het lied en ook m 'n zang versterkt . Zo kom ik zo dicht mogelijk bij mijn toehoorders . De muziek is hierbij raadgevend , de tekst geeft de meerkleurigheid . Omdat ik in andere talen zing,vind ik het nodig en ook bijzonder er een uitleg bij te geven, zodat het thema meer gaat leven.

DOCENTEN en OPLEIDING

Tsjimme aan de Vliet dichtbij Clervaux -stad in Luxemburg .

 

Geschoold in ZANG ben ik bij o.a. Marianne Blok aan de HKU afd. Conservatorium . Andere docenten waren Dieuwke Aalbers ( zie www.dieuwkeaalbers.nl ) , Anthony van Dijk ( www.zangles.net )  en Irene Maessen ( www.irenemaessen.nl )..Voor de scholing op de  gitaar startte ik als 9 -jarige bij Johan de Wit -accordeon/gitaar-docent aan muziekschool 'De Wâldsang" in Buitenpost. Hij is docent aan het Prins Claus conservatorium in Groingen en componist. Verder volgde ik gedurende 4 jaar lessen bij Jim ten Boske- docent aan de HU "Middelloo" ( en ArteZ - Enschede )  tijdens m'n opleiding tot muziektherapeute.

 Italiaans onderwijs kreeg ik in Italië, aan de Volksuniversiteit en aan de HKU.

Spaans en Argentijns Spaans bij een hierin gespecialiseerde docente .

Enige Russisch leerde ik van mijn vader die het aan de Universiteit van Groningen studeerde , bij Elena Kvantrishvili uit Tbilisi , Geörgië en een docente uit Sint Petersburg .

Ook volgde ik muziektheorie, solfège , muziekgeschiedenis aan " Bourdon " Hogeschool voor Muziek te Utrecht. Analyse volgde ik privé bij Ernst Snel in Amsterdam. 

Vervolgens "De Zangstem "  aan de UVU in leven geroepen door dr. ir. Gerrrit Bloothooft . Met de bezielende leading-ladies Cora Canne Meyer en Ank Reinders - beiden voorheen succesvolle zangeressen en zangpedagogen i.s.m . diverse KNO-artsen en Foniaters . Verder nam ik deel aan de Estill Voice Traing System- cursus aan het Rotterdams conservatorium en volgde lessen volgens de Lichtenberger -methode bij Maarten Rienks . Wat betreft de ademhaling volgde ik de Buteyko - methode en Sophrology bij Dominique Antiglio. 

In de Koffiefabriek in Antwerpen volgde ik een Masterclass Tango-zang bij maskermaker, acteur, kunstenaar ,maar vooral Tangozanger Juan C.Tajes Baddouh en Kay Sleking ( is docent aan Codarts R'dam afdeling TANGO !) 

Momenteel word ik gecoached door de van oorsprong Roemeense sopraan Manuela Ochakofsky..Haar zangstudio heeft de naam Il Portamento.

Zij zong gedurende 20 jaar in vele operahuizen ter wereld . Voor meer informatie over haar en haar Masterclasses zie www.passaggio.nl .

Adíos Granada

Video : Tom van der Linden maakte deze in Frame.de.Galerie Discovergebouw Stadsring 2 Amersfoort. Tsjimme zong tijdens de opening van de expositie van Gonny Faase die Gouaches uit de Mekong-Cambodja presenteerde en olieverfschilderijen met het thema : de Rijnstrangen. Florette Straver laat tijdens deze expositie olieverfschilderijen met keramiek -en textiel- objecten zien .Tom van der Linden houdt een inleiding over de Mekong Delta alwaar hij heeft gewerkt als weg-en waterbouw-kundige..

Tango Volver

De tango Volver- één van de bekendste tango's van dé tangozanger Carlos Gardel en z'n tekstschrijver Alfredo Le Pera- zong ik tijdens de eerste Echo van het Seizoen : Lente. Deze video is gemaakt door Miriam de Jong -waarvoor dánk !!

Artikel geschreven in Amersfoort Nu door Adriënne Nijssen : het blad verscheen op 17 juni 2017 ...

  • Primavera Lente Concert : Tsjimmes zang met gitaarbegeleiding !

    De Echo's van de Seizoenen met spaanse liederen,franse chansons,italiaanse liefdesliederen & russische romanzas: de première van de eerste Echo 'Primavera' is op 17 maart 2017 !

Over concerten die gegeven maar voorbij zijn

 

Met Ingrid van Klaveren speelde ik vaak samen tijdens huis-en leerlingen-concerten bij haar piano-lerares Beatrijs Van Hulst- Henriques Pimentel in Amsterdam en later ook in Amersfoort.

Met Beatrijs van Hulst-Henriques Pimentel voerde ik o.a.'Frauenliebe-und Leben' van R.Schumann uit. Ook verzorgden we op diverse podia een lezing met concert

'Het Lied in de Romantiek'. De lezing ging over de historische ontwikkeling van het lied van huis-kamer tot concert-podium. Met composities van o.a. W.A.Mozart,R.Schumann,F.P.Schubert,J,Brahms,G.Mahler.

In de Franse Hauts Alps traden we op met een frans/duits programma.

Gedurende 5 jaar was ik Cantrix (voorzanger) bij spirituele/ basisbeweging Centrumvieringen locatie Lutherse Kerk/Johanneskerk te Amersfoort met o.a. wijze muziek van A.Oomen en H.Oosterhuis .

Met de voortreffelijke pianiste Hanneke de Heer ( Conservatorium Amsterdam en ze studeerde  bij de spaanse pianist en pedagoog Eduardo Delpueyo aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel ) voerde ik '' Dichterliebe '' van R.Schumann uit evenals 'Cinq Mélodies Populaires Grecques' van M.Ravel en 'Siete Canciones Populares Españolas' van M.de Fallla met tot slot : Les chemins d' Amour van F. Poulenc .

In Cultureel Centrum Parnassus in Utrecht trad ik verschillende malen op met pianist Jeroen Snijders . In de Kapel van het Elisabeth Ziekenhuis te Amersfoort verzorgden we voor de zieken en andere toehoorders een frans/spaans/argentijns programma met o.a. muziek van C.Debussy,G.Fauré,E.Granados,M.de Falla,F.Garcia Lorca,A.Piazzolla.

Met 2 enthousiaste zangers tenor Peter Tool/ bas-bariton Bert Landheer en 2 pianisten: de Georgische pianiste Elena Kvantrishvili (conservatorium Tbilisi ) en Dhr.Heyo Alting ( tevens initiator ) nam ik deel aan het project "Winterrreise". We lieten de liederen horen uit F.P.Schuberts liedcyclus en tegelijkertijd werden er door Dhr.Jan Bast 24 geprojecteerde schilderijen getoond. Kunstenaar Anne Lamfers uit Stadskanaal liet zich hierbij inspireren door de muziek waarvan een genezende werking uitging. De inleiding werd gehouden door emeritus- predikant Mw. Elske Bast. In Villa "De Wachter" van Architect H.Th.Wijdeveld ( 885-1789 ) aan de J.P.Heijelaan in Amersfoort zongen en speelden we "Winterreise " , evenals in "Het Witte kerkje " in Baarn en in "De Engel" in Huizen.

Met het Bohort-trio speelden we in Meeden in de serie  "Muziek op de Deel " : een muziekcentrum in de provincie Groningen ..

Ensemble Triade:  celliste Judith Groen ( Hogeschool voor de Kunsten Utrecht afd. conservatorium en conservatorium Antwerpen ) en pianiste Sabrina Avakova (conservatorium Bakoe, Azarbeidzjan en Hogeschool Utrecht ). We speelden o.a. in de historische St.Rochuskapel (behorende tot de Stichting Armen de Poth Amersfoort) en in de Oostvaarders (TBS )-kliniek te Almere.

 

Concerten 2018 :  

11 mei  's avonds De Echo van de Lente  

in Hoogland bij Joke Kooij van het Jodokus Poppentheater aan de Griendwerkerstraat 

Op 3 juni zing ik mooie canzones, cancións en tango's in het atelier van Gonny Faase in Gouda. Adres : Naaierstraat 20 in de binnenstad 's middags. De precieze tijd wordt nog nader bekend gemaakt . In de Huiskamer van de Stad Gouda : muziek en kleinkunst op verschillende locaties . Gonny toont muzikale schilderingen ..

 Op 1 juli geef ik een Echo-zomerconcert in de Stad van Cahen  tijdens de finissage van de expositie "Movements" van Heleen van Tilburg - fotografie Amersfoort